Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale a fost modificata recent prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului (OUG)nr. 2/2012 din 28.02.2012 publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 143 din 02.03.2012. Prezentam in continuare prevederi modificate privind inmatricularea societatii, majorarea capitalului social, exluderea retragerea asociatilor, publicitatea in cazul fuziunii/divizarii societatilor.
Inmatricularea societatii
Legea societatilor comerciale prevede la art. 38 ca la societatile pe actiuni, daca exista aporturi in natura, avantaje rezervate oricarei persoane care a participat la constituirea societatii sau la tranzactii conducand la acordarea autorizatiei, operatiuni incheiate de fondatori pe seama societatii ce se constituie si pe care aceasta urmeaza sa le ia asupra sa, judecatorul-delegat numeste, in termen de 5 zile de la inregistrarea cererii, unul sau mai multi experti din lista expertilor autorizati. Acestia vor intocmi un raport cuprinzand descrierea si modul de evaluare a fiecarui bun aportat si vor evidentia daca valoarea acestuia corespunde numarului si valorii actiunilor acordate in schimb, precum si alte elemente indicate de judecatorul-delegat.
Prin OUG nr. 2/2012, se precizeaza ca in cazul societatilor comerciale constituite prin fuziune sau divizare nu este necesara intocmirea raportului prevazut la aliniatul precedent si depunerea sa la oficiul registrului comertului, daca proiectul de fuziune sau divizare a fost supus examinarii unui expert independent.
Construiești? Renovezi? Restilizezi?
Cei de la manere.eu - Manere Uși și Ferestre te ajută și pe tine!
Majorarea capitalului social
In cazul in care capitalului social este majorat pentru realizarea unei fuziuni sau divizari si pentru efectuarea, daca este cazul, a platilor in numerar catre actionarii/asociatii societatii comerciale absorbite sau divizate, nu este necesara intocmirea raportului prevazut la art. 38 daca proiectul de fuziune sau divizare a fost supus examinarii unui expert independent.
Excluderea si retragerea asociatilor
Asociatul in societatea in nume colectiv, in comandita simpla sau in societatea cu raspundere limitata se poate retrage din societate:
a) in cazurile prevazute in actul constitutiv;
b) in cazurile prevazute la art. 134 din Legea nr. 31/1990:
Actionarii care nu au votat in favoarea unei hotarari a adunarii generale au dreptul de a se retrage din societate si de a solicita cumpararea actiunilor lor de catre societate, numai daca respectiva hotarare a adunarii generale are ca obiect:
1.schimbarea obiectului principal de activitate;
2. mutarea sediului societatii in strainatate;
3. schimbarea formei societatii;
4. sau divizarea societatii. de la data adoptarii hotararii adunarii generale.
c) cu acordul tuturor celorlalti asociati;
d) in lipsa unor prevederi in actul constitutiv sau cand nu se realizeaza acordul unanim asociatul se poate retrage pentru motive temeinice, in baza unei hotarari a tribunalului, supusa numai recursului, in termen de 15 zile de la comunicare. Instanta judecatoreasca va dispune, prin aceeasi hotarare, si cu privire la structura participarii la capitalul social a celorlalti asociati.
Termen: Dreptul de retragere poate fi exercitat, in cazurile prevazute la lit. a) , b) pct.1-3 si c) in termen de 30 de zile de la data publicarii hotararii adunarii generale a asociatilor in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a., respectiv de la data adoptarii hotararii adunarii generale, in cazul prevazut la lit. b) pct. 4.
Actionarii care nu sunt in favoarea fuziunii/divizarii isi pot exercita dreptul de retragere in termen de 30 de zile de la data publicarii proiectului de fuziune/divizare in conditiile art. 242 alin. (2) sau, dupa caz, art. 242 alin. (21).
Drepturile asociatului retras, cuvenite pentru partile sale sociale, se stabilesc prin acordul asociatilor ori de un expert desemnat de acestia sau, in caz de neintelegere, de tribunal. Costurile de evaluare vor fi suportate de societate.
Publicitatea la fuziunea si divizarea societatilor
Proiectul de fuziune sau de divizare, semnat de reprezentantii societatilor participante, se depune la oficiul registrului comertului unde este inmatriculata fiecare societate, insotit de o declaratie a societatii care inceteaza a exista in urma fuziunii sau divizarii despre modul cum a hotarat sa stinga pasivul sau, precum si de o declaratie privitoare la modalitatea de publicare a proiectului de fuziune sau de divizare.
Proiectul de fuziune sau de divizare, vizat de judecatorul delegat, se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a, pe cheltuiala partilor, integral sau in extras, potrivit dispozitiei judecatorului delegat sau cererii partilor, cu cel putin 30 de zile inaintea datelor sedintelor in care adunarile generale extraordinare urmeaza a hotari, in temeiul art. 113 lit. h), asupra fuziunii/divizarii.
In cazul in care detine o pagina proprie web, societatea poate inlocui publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a, cu publicitatea efectuata prin intermediul propriei pagini web, pe o perioada continua de cel putin o luna inaintea adunarii generale extraordinare care urmeaza sa decida cu privire la fuziune/divizare, perioada care se incheie nu mai devreme de finalul adunarii generale respective.
Societatea care a optat pentru efectuarea publicitatii proiectului de fuziune intermediul propriei pagini web trebuie sa asigure conditiile tehnice pentru afisarea continua si neintrerupta si cu titlu gratuit a documentelor prevazute de lege pentru intreaga perioada de cel putin o luna prevazuta. Societatea are sarcina de a dovedi continuitatea publicitatii si de a asigura securitatea propriei pagini web si autenticitatea documentelor afisate.
Deasemenea, oficiul registrului comertului unde este inmatriculata societatea va publica, cu titlu gratuit, pe propria sa pagina web, proiectul de fuziune sau divizare.