Persoanele juridice, platitoare de impozit pe profit sau platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor care opteaza pentru plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor sau impozit pe profit, trebuie sa depuna la organele fiscale competente, pana la data de 31 ianuarie 2012 inclusiv, Declaratia de inregistrare fiscala/de mentiuni pentru persoanele juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica, Formular 010. Obligaţia este reglementată prin art. 112 ^ 2 şi art. 112 ^ 8 din Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.
Contribuabilii persoane juridice platitori de impozit pe veniturile microintreprinderilor in anul 2011 pot opta pentru pentru plata impozitului pe profit incepand cu anul 2012.
Construiești? Renovezi? Restilizezi?
Cei de la manere.eu - Manere Uși și Ferestre te ajută și pe tine!
Pot opta pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor incepand cu anul 2012, contribuabilii persoane juridice romane platitoare de impozit pe profit daca la 31 decembrie 2011 indeplinesc conditiilede a fi microintreprinderi prevazute la art. 112 ^1 din Codul Fiscal:
– realizeaza venituri, altele decât cele din activitati desfasurate în domeniul bancar, în domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital, în domeniile jocurilor de noroc, consultantei şi managementului;
– au de la 1 până la 9 salariati inclusiv;
– au realizat venituri care nu au depasit echivalentul în lei al 100.000 euro;
– capitalul social al acestora este detinut de persoane, altele decat statul şi autoritatile locale,
si daca nu au mai fost platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor, potrivit prevederilor legale in vigoare
Important! Conditia de a „nu mai fi fost platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor” se refera la statutul de platitor de impozit pe veniturile microintreprinderilor reglementat de Titlul IV^1 din Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, aplicabil incepand cu data 1 ianuarie 2011, fara a lua in considerare statulul de microintreprindere detinut potrivit legislatiei in vigoare pana la data de 31 decembrie 2009.
Optiunea de a fi platitor de impozit pe veniturile microintreprinderilor este definitiva pentru anul fiscal respectiv.
Microintreprinderile nu mai aplica acest sistem de impunere incepand cu anul fiscal urmator anului in care nu mai indeplinesc conditiile prevazute la art. 112^1 din Codul Fiscal. În cazul în care, în cursul anului fiscal, una dintre condiţiile impuse nu mai este indeplinita, microintreprinderea are obligatia de a pastra pentru anul fiscal respectiv sistemul de impunere pe venitul microintreprinderilor, fără posibilitatea de a beneficia pentru perioada următoare de acest sistem de impunere, chiar dacă ulterior iîndeplineşte conditiile prevăzute la art. 112^1 din Codul Fiscal.
Daca în cursul unui an fiscal o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 100.000 euro, aceasta va plati impozit pe profit luand in calcul veniturile si cheltuielile realizate de la inceputul anului fiscal, fara posibilitatea de a beneficia pentru perioada urmatoare de acest sistem de impozitare. Calculul şi plata impozitului pe profit se efectueaza incepand cu trimestrul in care s-a depasit limita de 100.000 euro. Impozitul pe profit datorat reprezinta diferenta dintre impozitul pe profit calculat de la inceputul anului fiscal pana la sfarsitul perioadei de raportare si impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat în cursul anului respectiv. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel de la inchiderea exercitiului financiar precedent.
Microintreprinderile care în cursul unui trimestru incep să desfasoare activităti in domeniul bancar, in domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital, in domeniile jocurilor de noroc, consultantei si managementului, datoreaza impozit pe profit luand in calcul veniturile si cheltuielile inregistrate incepand cu trimestrul respectiv.