Beneficiarul de lucrari pentru care zilierul executa activitati cu caracter ocazional, conform Legii nr. 52/2011, are obligatia sa infiinteze Registrul de evidenta a zilierilor, care se pastreaza la sediul beneficiarului.
Pentru asigurarea unei evidente unitare referitoare la utilizarea fortei de munca a lucratorilor zilieri, beneficiarul de lucrari organizeaza conducerea si tinerea la zi a registrului.
Beneficiarul va inainta lunar, pana cel tarziu la data de 5 a fiecarei luni, catre inspectoratul teritorial de munca unde isi are sediul un extras al Registrului de evidenta a zilierilor continand inregistrarile din luna precedenta.
Beneficiarii de lucrari care au infiintate sucursale, agentii, reprezentante, puncte de lucru sau alte asemenea unitati fara personalitate juridica, carora le-au delegat competenta de a incheia raporturi juridice cu zilieri, pot delega acestora si competenta conducerii, completarii si transmiterii catre inspectoratele teritoriale de munca a copiei registrului.
Registrul se pastreaza la sediul beneficiarului de lucrari si/sau, dupa caz, la sediul sucursalei, agentiei, reprezentantei, punctului de lucru sau al altor asemenea unitati fara personalitate juridica.
Registrul va fi numerotat, parafat si legat.
Beneficiarul de lucrari raspunde de respectarea prevederilor legale privind conducerea, completarea si pastrarea registrului, fiind responsabil de corectitudinea datelor inscrise in registru.
Registrul se tipareste si se inseriaza de Imprimeria Nationala, iar distribuirea acestuia se face, la cerere si contra cost, de Inspectia Muncii prin Inspectoratele Teritoriale de Munca.
Model Registru de evidenta a zilierilor
Instructiuni de completare a Registrului de evidenta a zilierilor
Beneficiar – se completeaza datele de identificare a beneficiarului, dupa cum urmeaza: denumirea persoanei juridice, cod unic de inregistrare, sediul.
Denumirea beneficiarului de lucrari se inscrie in registru cu litere mari de tipar, fara prescurtari. Prescurtarile permise sunt:
– S.C. – societate comerciala;
– S.A. – societate pe actiuni;
– S.R.L. – societate cu raspundere limitata;
– S.N.C. – societate in nume colectiv;
– S.C.S. – societate in comandita simpla;
– S.C.A. – societate in comandita pe actiuni.
In coloana nr. 1 – Nr. crt. – se vor numerota in ordine, incepand cu numarul 1, lucratorii zilieri. Inregistrarea in registru se face in ordine cronologica, pentru toti zilierii cu care beneficiarul are raporturi de munca in baza legii
In coloana nr. 2 – Data de desfasurare a activitatii – se va trece data fiecarei zile de lucru a zilierului.
In coloana nr. 3 – Numele si prenumele zilierului – se vor trece numele si prenumele zilierului.
La fiecare inscriere a unui zilier in registru numele si prenumele se inscriu cu literele mari de tipar, cu mentionarea si a initialei tatalui.
In coloana nr. 4 – Actul de identitate – se va trece tipul actului (BI, CI, pasaport), seria si numarul acestuia.
In coloana nr. 5 – CNP – se va trece codul numeric personal din actul de identitate al zilierului.
In coloana nr. 6 – Semnatura zilierului la inceperea activitatii – zilierul va semna zilnic in aceasta rubrica, inainte de inceperea activitatii si dupa instructajul facut de beneficiar.
In coloana nr. 7 – Locul executarii activitatii – se va trece explicit unde se desfasoara activitatea zilierului (ferma, gradina, padure etc.).
In coloana nr. 8 – Remuneratia bruta convenita – se va preciza suma stabilita prin negociere intre parti.
In coloana nr. 9 – Remuneratia neta platita – se va preciza suma neta cuvenita zilierului, dupa scaderea impozitului pe venit.
In coloana nr. 10 – Semnatura de confirmare de primire a banilor – zilierul va semna pentru confirmarea primirii remuneratiei nete cuvenite la sfarsitul zilei de lucru.
In coloana nr. 11 – Loc pentru stampila si semnatura beneficiarului – beneficiarul va semna si va aplica stampila.
Inscrierea datelor in registru se face numai cu cerneala sau pasta albastra.
Orice modificare a datelor inscrise se face prin taierea cu o linie orizontala cu cerneala sau pasta rosie si prin inscrierea datelor corecte de asemenea cu cerneala sau pasta rosie, lasandu-se vizibila inscrierea anterioara si prin aplicarea stampilei si semnaturii beneficiarului de lucrari.
Inscrierea datelor se face in ordinea cronologica a utilizarii zilierilor. Registrul se intocmeste zilnic, exceptand perioadele in care nu se apeleaza la serviciile zilierilor.
Nu se lasa pagini si pozitii libere intre paginile registrului.
Pe prima pagina a registrului se completeaza datele de identificare ale beneficiarului de lucrari.
Contraventii
Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de 6.000 lei incalcarea de catre beneficiar a urmatoarelor obligatii:
– sa infiinteze Registrul de evidenta a zilierilor .Registrul de evidenta a zilierilor se pastreaza la sediul beneficiarului;
– sa completeze Registrul de evidenta a zilierilor, inainte de inceperea activitatii, conform instructiunilor de mai sus;
– sa prezinte Registrul de evidenta a zilierilor organelor de control abilitate;
– sa inregistreze in Registrul de evidenta a zilierilor, in ordine cronologica, toti zilierii cu care are raporturi de munca in baza prezentei legi. Registrul se intocmeste zilnic, exceptand perioadele in care nu se apeleaza la serviciile zilierilor;
– sa inainteze lunar, pana cel tarziu la data de 5 a fiecarei luni, catre Inspectoratul Teritorial de Munca unde isi are sediul un extras al Registrului de evidenta a zilierilor continand inregistrarile din luna precedenta.