Desfasurarea de activitati cu carecter ocazional de catre zilieri este reglementata de Legea nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri; Ordinul ministrului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale nr. 1.439/29.04.2011 si Ordinul ministrului Finantelor Publice nr. 1.930/28.04.2011, pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri.
Domenii in care se pot presta activitati cu caracter ocazional de catre zilieri sunt urmatoarele:
– agricultura;
– vanatoare si pescuit;
– silvicultura, exclusiv exploatari forestiere;
– piscicultura si acvacultura;
– pomicultura si viticultura;
– apicultura;
– zootehnie;
– spectacole, productii cinematografice si audiovizuale, publicitate, activitati cu caracter cultural;
– manipulari de marfuri;
– activitati de intretinere si curatenie.
Conditii de utilizare a muncii zilierilor
Legea 52/2011defineste zilierul drept persoana fizica ce are capacitate de munca si care desfasoara activitati necalificate, cu caracter ocazional, pentru un beneficiar. Pot desfasura activitati cu caracter ocazional persoanele fizice, cetateni romani sau straini, in conditiile legii.
Beneficiar de lucrari, conform legii, este persoana juridica pentru care zilierul executa activitati cu caracter ocazional.
Raportul dintre zilier si beneficiar se stabileste fara incheierea unui contract de munca.
Durata activitatii ocazionale care poate fi exercitata in temeiul prevederilor prezentei legi este de minimum o zi, corespunzator cu 8 ore de munca.
Durata zilnica de executare a activitatii unui zilier nu poate depasi 12 ore, respectiv 6 ore pentru lucratorii minori care au capacitate de munca. Chiar daca partile convin un numar mai mic de ore de activitate, plata zilierului se va face pentru echivalentul a cel putin 8 ore de munca.
Nicio persoana nu poate fi angajata zilier daca nu a implinit varsta de 16 ani.
Niciun zilier nu poate presta activitati pentru acelasi beneficiar pe o perioada mai lunga de 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic.
Beneficiarul nu poate angaja zilieri sa desfasoare activitatea in beneficiul unui tert.
Remunerarea muncii zilierului
Pentru activitatea executata, zilierul are dreptul la o remuneratie al carei cuantum se stabileste prin negociere directa intre parti.
Cuantumul remuneratiei brute orare stabilite de parti nu poate fi mai mic de 2 lei/ora si nici mai mare de 10 lei/ora si se acorda la sfarsitul fiecarei zile de lucru, inainte de semnarea in Registrul de evidenta a zilierilor de catre zilier si beneficiar.
Dovada platii remuneratiei zilnice se face prin semnatura zilierului in Registrul de evidenta a zilierilor.
Drepturi si obligatii ale beneficiarului
Beneficiarul are urmatoarele drepturi:
– sa stabileasca activitatile pe care urmeaza sa le desfasoare zilierul, locul executarii activitatii si durata acesteia;
– sa exercite controlul asupra modului de indeplinire a lucrarilor.
Beneficiarul are urmatoarele obligatii:
– sa infiinteze Registrul de evidenta a zilierilor, care se pastreaza la sediul beneficiarului. Pentru asigurarea unei evidente unitare referitoare la utilizarea fortei de munca a lucratorilor zilieri, beneficiarul de lucrari organizeaza conducerea si tinerea la zi a registrului;
– sa completeze Registrul de evidenta a zilierilor, inainte de inceperea activitatii;
– sa prezinte Registrul de evidenta a zilierilor organelor de control abilitate;
Beneficiarul va inainta lunar, pana cel tarziu la data de 5 a fiecarei luni, catre inspectoratul teritorial de munca unde isi are sediul un extras al Registrului de evidenta a zilierilor continand inregistrarile din luna precedenta;
– sa asigure instruirea si informarea zilierului cu privire la activitatea pe care urmeaza sa o presteze, riscurile si pericolele la care poate fi expus in exercitarea activitatii, precum si cu privire la drepturile zilierului. Instruirea are loc zilnic, inainte de inceperea activitatii;
– sa plateasca zilierului, la sfarsitul fiecarei zile de lucru, remuneratia convenita;
– sa asigure, pe propria cheltuiala, echipamente de lucru si de protectie care se impun datorita naturii si specificului activitatii desfasurate de zilier;
– sa plateasca impozitului pe venit datorat pentru activitatea prestata de zilier .
Cuantumul impozituluieste de 16% calculat la remuneratia bruta si se vireaza in conformitate cu prevederile art. 58 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
Obligatii declarative si de plata
Venitul realizat de zilieri sub forma remuneratiei zilnice pe fiecare beneficiar de lucrari reprezinta venit asimilat salariului, pentru care sunt aplicabile prevederile cap. III “Venituri din salarii” al titlului III “Impozit pe venit” din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
Zilierii datoreaza impozit pentru venitul realizat sub forma de remuneratie bruta zilnica. Impozitul se calculeaza de catre fiecare din beneficiarii de lucrari prin aplicarea cotei de 16% asupra remuneratiei brute zilnice.
Calculul si retinerea impozitului datorat se efectueaza de catre beneficiarii de lucrari la data fiecarei plati a remuneratiei brute zilnice
Virarea la bugetul de stat a impozitului calculat si retinut de fiecare beneficiar de lucrari se va efectua pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc aceste venituri.
Declararea impozitului pe venituri din salarii se face prin depunerea Declaratieia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, cu termen lunar, pentru obligatiile aferente lunii precedente, Formular 112.
Incepand cu veniturile anului 2012 platitorii de venituri, cu regim de retinere la sursa a impozitelor, au obligatia sa depuna o declaratie privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit la organul fiscal competent, pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat. Pentru veniturile anului 2011 angajatorii au avut obligatia de a completa, depune la organele fiscale si de a inmana zilierilor fisele fiscale pana la data de 29 februarie 2012.
Important! Activitatea desfasurata in conditiile prezentei legi nu confera zilierului calitatea de asigurat in sistemul public de pensii, sistemul asigurarilor sociale pentru somaj si nici in sistemul de asigurari sociale de sanatate. Acesta va putea incheia, optional, o asigurare de sanatate si/sau de pensie.
Pentru veniturile realizate din activitatea prestata de zilieri nu se datoreaza contributiile sociale obligatorii nici de catre zilier, nici de catre beneficiar.