Accesul la desfasurarea activitatilor economice, procedura de inregistrare in Registrul comertului si de autorizare a functionarii, regimul juridic al persoanelor fizice autorizate (PFA) sa desfasoare activitati economice precum si al intreprinderilor individuale (II) si familiale (IF) sunt reglementate de Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 44/2008.
Impunerea veniturilor realizate de persoanele fizice din desfasurarea de activitati economice este reglementata de Titlul III – Impozit pe venit, din Codul Fiscal (CF), aprobat prin Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.
Construiești? Renovezi? Restilizezi?
Cei de la manere.eu - Manere Uși și Ferestre te ajută și pe tine!
Conform prevederilor Codului Fiscal, constituie venituri din activitati independente, veniturile comerciale, din profesii libere, din drepturi de proprietate intelectuala, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, inclusiv din activitati adiacente.
Prin venituri comerciale se inteleg veniturile din fapte de comert: activitati de productie; activitati de cumparare efectuate in scopul revanzarii; organizarea de spectacole culturale, sportive, distractive si altele asemenea; activitati al caror scop este facilitarea incheierii de tranzactii comerciale printr-un intermediar, cum ar fi: contract de comision, de mandat, de reprezentare, de agent de asigurare si alte asemenea contracte incheiate in conformitate cu prevederile Codului Civil, indiferent de perioada pentru care a fost incheiat contractul; vanzarea in regim de consignatie a bunurilor cumparate in scopul revanzarii sau produse pentru a fi comercializate; activitati de editare, imprimerie, multiplicare, indiferent de tehnica folosita, si altele asemenea; transport de bunuri si de persoane; alte fapte de comert definite in Codul Civil.
Regula generala pentru impunerea veniturilor din activitati independente este sistemul real, care presupune organizarea contabilitatii in partida simpla, conform prevederilor Ordinului ministrului Finantelor Publice nr. 1.040/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice privind organizarea si conducerea evidentei contabile in partida simpla de catre persoanele fizice care au calitatea de contribuabil in conformitate cu prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal.
Astfel, venitul net din activitati independente se determina ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile efectuate in scopul realizarii de venituri.
Prin exceptie de la regula generala de impunere in sistem real, contribuabilii care obtin venituri din activitati independente pot fi impusi si la norma de venit.
Impunerea veniturilor pe baza normelor de venit reprezinta o metoda forfetara de impunere a unor venituri prestabilite obtinute din activitati independente. Indiferent de cuantumul veniturilor obtinute efectiv, impozitul se plateste conform normelor de venit stabilite in anul curent, pentru anul urmator.
Nomenclatorul activitatilor pentru care venitul net se determina pe baza normelor de venit este prevazut in Ordinul ministrului Finantelor Publice nr. 2875/2011 privind aprobarea Nomenclatorului activitatilor independente pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit, activitati desfasurate de contribuabilii care realizeaza venituri comerciale.
Directiile generale ale finantelor publice teritoriale au obligatia de a stabili nivelul normelor de venit si publicarea acestora in cursul trimestrului IV al anului anterior celui in care urmeaza a se aplica, pentru aducerea la cunostinta a contribuabililor.
Norma de venit pentru fiecare activitate independenta desfasurata de contribuabil care genereaza venit comercial nu poate fi mai mica decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la momentul stabilirii acesteia, inmultit cu 12.
La stabilirea impozitului se va aplica norma de venit de la locul desfasurarii activitatii. Daca un contribuabil desfasoara doua sau mai multe activitati care genereaza venituri comerciale, venitul net din aceste activitati se stabileste prin insumarea nivelului normelor de venit corespunzatoare fiecarei activitati. In cazul in care un contribuabil desfasoara o activitate pentru care venitul net se determina pe baza normelor de venit si o alta activitate pentru care venitul net se determina pe baza contabilitatii in partida simpla, venitul net din ambele activitati desfasurate de contribuabil se vor determina pe baza contabilitatii in partida simpla.
In cazul in care activitatea se desfasoara in cadrul unei asocieri fara personalitate juridica – intreprindere familiala, norma de venit va fi stabilita pentru fiecare membru asociat.
Contribuabilii sunt obligati sa detina documente privind provenienta bunurilor comercializate prevazute in Ordinul ministrului Finantelor Publice nr. 1.040/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice privind organizarea si conducerea evidentei contabile in partida simpla de catre persoanele fizice care au calitatea de contribuabil in conformitate cu prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal si Ordinul ministrului Economiei si Finantelor nr. 3.512/2008 privind documentele financiar-contabile.
Contribuabilii care desfasoara activitati pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit au obligatia sa completeze numai partea din Registrul-jurnal de incasari si plati referitoare la incasari pentru activitatea respectiva.
Conditii pentru impunerea veniturilor pe baza normelor de venit:
– activitatea trebuie sa fie cuprinsa in Nomenclatorul activitatilor independente pentru care venitul net se determina pe baza normelor anuale de venit aprobat prin Ordinul ministrului Finantelor Publice nr. 2875/2011;
– contribuabilul trebuie sa fie autorizat pentru desfasurarea activitatii respective conform prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 44/2008 ca PFA, II sau IF;
– trebuie exprimata optiunea pentru impunerea veniturilor pe baza normelor de venit prin bifarea casutei corespunzatoare in Formularul 220 Declaratie privind venitul estimat/norma de venit.
Sursa: DGFP Valcea