Contribuabilii care, in anul 2011, au realizat venituri din: activitati independente, cedarea folosintei bunurilor; activitati agricole pentru care venitul net se stabileste in sistem real; transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise; operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract, precum si orice alte operatiuni similare, altele decat cele cu instrumente financiare tranzactionate pe piete autorizate si supravegheate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, au obligatia ca, pana vineri, 25 mai 2012, sa depuna la organele fiscale competente Formularul 200 Declaratia privind veniturile realizate din Romania.
Venituri care se declara prin formularul 200
Formularele 200 pot fi obtinute direct, gratuit, de la sediile administratiilor fiscale, sau se pot descarca de pe site-ul ANAF:
– sectiunea Declaratii electronice/ Persoane fizice/ Descarcare declaratii PF – in cazul depunerii declaratiilor online sau accesand Declaratia 200 format electronic si Ghid-depunere D200;
– sectiunea Asistenta Contribuabili/ Toate formularele, cu explicatii sau accesand Declaratia 200 format hartie si Instructiuni de completare.
Dupa completare, formularele pot fi depuse:
– la administratia fiscala in a carei raza teritoriala contribuabilul are domiciliul fiscal sau transmise prin posta, cu confirmare de primire, costul trimiterii fiind suportat de catre contribuabili;
– prin mijloace electronice, pe portalul e-guvernare.ro.
Dupa transmiterea electronica, contribuabilii sunt obligati sa consulte starea declaratiei prin vizualizarea acesteia, accesand http://www.anaf.ro/StareD112/.
Declaratia se completeaza in doua exemplare, scriind corect si citet datele prevazute de formular.
Atentie! Contribuabilii care au mai multe surse sau categorii de venit si au obligatia depunerii formularului 200, vor completa „Anexa la Declaratia privind veniturile realizate din Romania” pentru fiecare sursa de venit.
Nedepunerea pana la 25 mai 2012 a declaratiilor de venit de catre persoanele fizice constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 50 la 500 lei.