In MO nr. 129 din 22.02.2012 a fost publicat Ordinul Ministerului Finantelor Publice (OMFP) nr.247 din 17 februarie 2012 privind procedura unitara pentru aplicarea prevederilor art. 52 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal.
Ordinul vine sa aduca lamuriri in ceea ce priveste modul de impunere a veniturilor realizate in baza contractelor civile.
Construiești? Renovezi? Restilizezi?
Cei de la manere.eu - Manere Uși și Ferestre te ajută și pe tine!
Aceasta deoarece, odata cu abrogarea la data de 1 octombrie 2011 a prevederilor Codului Comercial si ale Legii nr. 178/1934 pentru reglementarea contractului de consignatie, acte normative care contineau prevederi privind contractele de comision, mandat comercial si respectiv contractul de consignatie, si intrarea in vigoare a noului Cod Civil, toate contractele comerciale sunt calificate drept contracte civile.
Ce prevede art. 52 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal?
Art. 52 alin. (1) lit. b) prevede ca, platitorii persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila au obligatia de a calcula, de a retine și de a vira impozit prin retinere la sursa, reprezentand plati anticipate, din veniturile platite pentru activitati desfașurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil, precum și a contractelor de agent.
Impozitul ce trebuie retinut se stabilește aplicand o cota de impunere de 10% la venitul brut din care se deduc contributiile sociale obligatorii retinute la sursa . Beneficiarii de venituri din aceste activitati pot opta pentru stabilirea impozitului pe venit ca impozit final, prin aplicarea cotei de 16% la venitul brut, fara deducerea contributiilor sociale.
Ce precizari s-au adus prin OMFP 247/2012?
Persoanele fizice care desfasoara activitati independente fiind organizate ca persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale precum si persoanele fizice care realizeaza venituri din profesii libere, individual sau intr‐o forma de asociere au obligatia sa efectueze in cursul anului plati anticipate cu titlu de impozit stabilite de organul fiscal competent, pe baza venitului anual estimat sau a venitului net realizat in anul precedent, dupa caz conform art. 82 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, privind stabilirea platilor anticipate de impozit cu exceptia contribuabililor care realizeaza venituri pentru care platile anticipate se stabilesc prin retinere la sursa.
Platitorii de astfel de venituri nu au obligatii privind calculul, retinerea si virarea impozitului reprezentand plata anticipata in contul impozitului anual datorat de beneficiarii de venit.
Platitorii de venituri au obligatia de a calcula, retine si vira impozit prin retinere la sursa in baza art. 52 alin. (1) lit. b) din Codul Fiscal in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei a OMFP 247/2012 in cazul veniturilor platite beneficiarilor, in baza urmatoarelor tipuri de contracte:
‐ contracte de comision, mandat comercial si de consignatie, calificate drept contracte civile dupa data de 1 octombrie 2011, precum si in cazul contractului de agent;
‐ contractelor/conventiilor civile, care atat inainte cat si dupa intrarea in vigoare a Codului Civil au aceeasi natura juridica.
Platitorii veniturilor prevazute la art. 52 alin. (1) lit a) si c) din Codul Fiscal, respectiv venituri din drepturi de proprietate intelectuala si venituri din activitatea de expertiza contabila și tehnica, judiciara și extrajudiciara, au obligatia de a calcula, retine la sursa si vira impozitul reprezentand plati anticipate.
Platitorii de venit persoane fizice sau juridice, precum si alte entitati fara personalitate juridica care efectueaza plati catre asocierile fara personalitate juridica sau persoane juridice care aplica principiul transparentei fiscale, nu au obligatia calcularii, retinerii la sursa si virarii impozitului reprezentand plata anticipata.
Veniturile realizate de persoanele fizice din activitatile desfasurate in baza contractelor de comision, mandat comercial, contracte comerciale reglementate de Codul Comercial si respectiv contractul de consignatie reglementat potrivit Legii nr. 178/1934 pentru reglementarea contractului de consignatie pana la data de 01 octombrie 2011 sunt supuse impunerii in conformitate cu prevederile art. 52 alin. (1) lit. b) si c) din Codul fiscal, in vigoare la acea data.